Cautare Informatii
Muntii Ciucas - sit Natura 2000

(22-05-2009)

Membrii Colectivului tehnic de lucru pentru realizarea obiectivelor de conservare şi dezvoltare durabilă în ariile naturale din judeţul Braşov, care este condus de subprefectul Roxana Mînzatu, s-au deplasat astăzi la Vama Buzăului, pentru a  analiza situaţia sitului Natura 2000 – Munţii Ciucaş. La această şedinţă au participat reprezentanţii a patru din cele cinci primării (trei din judeţul Braşov şi două din Prahova), ce gestionează suprafaţa pe care este amplasat situl. Cu toate că au fost invitaţi de Instituţia Prefectului Judeţul Braşov (având în vedere că situl a fost delimitat la iniţiativa lor), reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova nu au luat parte la discuţii.  

În urma dezbaterilor purtate s-a stabilit că în perioada următoare se vor face demersuri pentru ca cele cinci administraţii locale, împreună cu alte foruri interesate, să se asocieze în vederea realizării planului de management al ariei protejate. Acest document va stipula clar care sunt zonele de protecţie strictă, zonele de tampon şi cele de dezvoltare durabilă, cu restricţiile ce se impun pentru fiecare în parte şi cu tipurile de activităţi ce se pot derula în acest areal. De asemenea, urmează să se decidă cine va fi custodele ariei protejate.

Specialiştii în domeniu i-au sfătuit pe reprezentanţii administraţiilor locale să se implice în elaborarea planului de management, pentru că astfel vor putea să îşi impună propriile puncte de vedere privind dezvoltarea comunităţilor pe care le reprezintă.

De asemenea, participanţii au solicitat iniţierea unor proiecte de modificare legislativă, astfel încât să se facă o disticţie clară între siturile Natura 2000 şi ariile naturale protejate.

Subprefectul Roxana Mînzatu a propus reluarea discuţiilor peste două săptămâni, pentru a se identifica modul în care se poate face asocierea între localităţi: „Iniţial am dorit să analizăm pe rând toate ariile protejate din judeţ, dar după discuţiile purtate cred că se impune ca să pornim de la cazul <>, pe care să îl preluăm apoi ca model pentru întreg judeţul. Odată ce vom dispune de o procedură şi de un model clar de plan de management, în condiţiile în care nu există un document-cadru după care să ne ghidăm, lucrurile se vor putea debloca. Este în interesul comunităţilor să clarifice aceste aspecte, având în vedere că astfel procedurile de autorizare de mediu a activităţilor economice din zonă vor fi simplificate cu ajutorul planului de management, iar investitorii nu vor mai fi nevoiţi să plătească, din fonduri proprii, studii de impact şi de biodiversitate, aşa cum se întâmplă acum”.

 

Informaţii de background:

Situl Natura 2000 - Munţii Ciucaş a fost propus în anul 2007 de către Agenţia de Protecţia Mediului din Prahova şi a fost aprobat la nivel ştiinţific de Comisia Europeană. Se întinde pe 21.950 ha, din care aproximativ 13.170 ha sunt pe raza judeţului Braşov (Vama Buzăului - 4.698 ha, Tărlungeni – 2.371 şi Săcele - 4.968 ha). 15.720 ha sunt de pădure, iar 6.429 ha sunt pajişti alpine. Pe acest areal se află cinci tipuri de habitate protejate şi 19 specii de plante şi animale prioritare la nivel european.

 Galerie foto

121/20 mai 2009                                                           BIROUL DE PRESĂ

 « Inapoi la pagina anterioara